Op 8 juni hebben de fietsers van mooiKUST de kust van Zuid-Holland verkend tijdens het tweede deel van de fietsconferentie. Bijna 90 kilometer met prachtig weer en een bescheiden tegenwind. Het is ongelofelijk hoe mooi, gevarieerd en natuurlijk de Zuid-Hollandse kust is! Op weg van Ouddorp naar Noordwijk hebben professionals voor onze camera verteld over hun betrokkenheid bij de mooie kust. Vanuit Natuurmonumenten heeft Gert de Groot zijn zorgen geuit over het gebrek aan een integrale visie, terwijl Rijksadviseur Eric Luiten ons gerust stelt dat Nederlanders het met elkaar toch goed weten te regelen. Terugkerende thema’s zijn het spanningsveld tussen openbare en privéruimte en de vraag waar de verantwoordelijkheid ligt om de kwaliteit van de kust te waarborgen. De fietsers hebben veel geleerd van de sprekers die met natuurontwikkeling aan de kust bezig zijn. De resultaten van dat jarenlange werk zijn vaak niet direct zichtbaar, maar wel van wezenlijk belang voor de integrale ruimtelijke kwaliteit aan de kust.

In de afgelopen dagen is het debat over bouwen aan de kust weer flink opgelaaid. In de landelijke media heeft Natuurmonumenten stelling genomen tegen bouwen aan de kust. Tijdens de fietsconferentie mooiKUST hebben wij een meer genuanceerd beeld gekregen van deze groen-rood-discussie. mooiKUST is in beginsel niet bedoeld om het publieke debat aan te jagen of te sturen, maar met betrokkenen onderling van gedachten te wisselen. Later worden de filmpjes gepubliceerd en kunnen ze worden gebruikt in gesprekken over de kwaliteit van de Nederlandse kust.